Veel bevrijdingsfestivals kampen momenteel met financiële problemen als gevolg van stijgende kosten en de coronacrisis. Sommige evenementen dreigen zelfs te verdwijnen als er geen extra financiering beschikbaar komt. Daarom luiden de organisatoren de noodklok naar Den Haag. Hoe gaat het met de bevrijdingsfestivals in onze regio die gratis toegankelijk zijn? Het bevrijdingsfestival viert de waarde van vrijheid, die vooral in deze tijden niet mag worden onderschat.
Het is in tijden van inflatie lastig om buffers aan te vullen en op te bouwen. Dit is voor bevrijdingsfestivals in de regio niet anders, aldus Mark Merckens, de organisator van het Bevrijdingsfestival Zoetermeer. Hij is echter niet bezorgd over de financiële situatie van het evenement, omdat het grootste deel wordt ondersteund door de gemeente die het bevrijdingsfestival van groot belang vindt voor Zoetermeer. Het is belangrijk om de jaarlijkse viering van de bevrijding en vrijheid te blijven steunen, aldus Merckens. Het evenement bestaat nu al 22 jaar en de gemeente Zoetermeer wil het in stand houden als prioriteit. De organisatoren maken zich op voor editie 23 en hopen op mooi weer voor een geslaagde dag en avond.
Nieuw bestuur
Het bevrijdingsfestival in Alphen aan den Rijn staat voor een grote uitdaging met een volledig nieuw bestuur. Het oude bestuur is gestopt vanwege de stijgende kosten en financiering, aldus de huidige voorzitter Frank Schildkamp. Een nieuwe club van vijf bestuursleden heeft de handschoen opgepakt, wat het organiseren van zo’n evenement extra spannend maakt. Dankzij de subsidie van de gemeente Alphen, verschillende fondsen en bereidwillige ondernemers kunnen ze het festival financieren. Maar voor de toekomst van het festival zijn meer stabiele factoren nodig, zoals een meerjarige toezegging van de gemeente, aldus Schildkamp. De organisatie van het festival in Alphen aan den Rijn heeft plannen om het programma in de toekomst uit te breiden met dans, ‘spoken word’ in Theater Castellum, klassieke muziek en koren in de Adventskerk en activiteiten voor gezinnen overdag. Het bevrijdingsfestival draait om het vieren van vrijheid en het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, aldus Schildkamp. Het bestuur zet zich in om deze boodschap levend te houden.
Kosten worden steeds hoger
Ook in Den Haag wordt het jaarlijkse festival op 5 mei mede mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de gemeente. Desondanks zijn er zorgen over het voortbestaan van het festival in zijn huidige vorm, zegt bestuursvoorzitter Martin Wörsdörfer. De kosten voor materiaal, artiesten en catering blijven stijgen en het is onzeker of de gemeente en provincie in de toekomst in staat zullen zijn om deze extra bijdrage te blijven financieren.
Geen extra geld
Staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen, heeft aangegeven dat extra geld voor bevrijdingsfestivals niet vanuit het Rijk komt. Hij ziet het als een lokale en provinciale kwestie. Van Ooijen prijst gemeenten en provincies die bijspringen om de festivals te ondersteunen.