De ontwikkelingen binnen webdesign agencies

Deel dit bericht op:

Webdesign bureaus hebben in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het vakgebied is enorm gegroeid en er zijn talloze nieuwe technologieën en tools beschikbaar gekomen die het werk van webdesigners veel gemakkelijker en efficiënter maken. In dit blogbericht bespreken we een aantal van deze ontwikkelingen en wat ze betekenen voor de toekomst van webdesign bureaus.

Responsief ontwerp

Een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen webdesign bureaus is het belang van responsief ontwerp. Met de opkomst van smartphones en tablets is het belangrijk dat websites ook goed werken op deze apparaten. Responsief ontwerp houdt in dat de website zich automatisch aanpast aan het schermformaat van het apparaat waarop het wordt bekeken. Dit zorgt ervoor dat de website altijd goed leesbaar en gebruiksvriendelijk blijft, ongeacht het apparaat dat wordt gebruikt.

In de begindagen van responsief ontwerp was het nog erg moeilijk om een goede responsieve website te maken. Maar tegenwoordig zijn er talloze tools beschikbaar waarmee designers snel en gemakkelijk een responsieve website kunnen bouwen. Hierdoor is het voor webdesign bureaus veel gemakkelijker geworden om een website te maken die op elk apparaat goed werkt.

Gebruik van CMS

Een andere belangrijke ontwikkeling binnen webdesign bureaus is het gebruik van Content Management Systemen (CMS). Een CMS is een softwaretoepassing die het mogelijk maakt om een website te beheren en te updaten zonder dat er technische kennis voor nodig is. CMS’en zoals WordPress, Joomla en Drupal zijn enorm populair geworden onder webdesigners, omdat ze het mogelijk maken om snel en gemakkelijk een website te bouwen en te beheren.

Het gebruik van CMS’en heeft het werk van webdesigners enorm veranderd. In plaats van elk onderdeel van een website met de hand te coderen, kunnen designers nu gebruik maken van voorgemaakte sjablonen en plug-ins om snel een website op te zetten. Hierdoor kunnen webdesign bureaus hun klanten sneller en goedkoper bedienen.

Gebruik van AI

Een van de nieuwste ontwikkelingen binnen webdesign bureaus is het gebruik van Artificiële Intelligentie (AI). Met behulp van AI kunnen designers sneller en efficiënter websites bouwen. Zo kan AI bijvoorbeeld gebruikt worden om automatisch kleuren te kiezen die goed bij elkaar passen of om automatisch afbeeldingen bij elkaar te zoeken die goed bij de inhoud van een website passen.

Hoewel het gebruik van AI nog relatief nieuw is binnen webdesign, zijn er al veel veelbelovende ontwikkelingen op dit gebied. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan AI-toepassingen die kunnen helpen bij het ontwerpen van interactieve gebruikersinterfaces en het automatisch genereren van tekst.

Gebruik van Animaties

Een andere belangrijke ontwikkeling binnen webdesign bureaus is het gebruik van animaties om websites visueel aantrekkelijker te maken en de gebruikerservaring te verbeteren. Animaties kunnen gebruikt worden om de aandacht van de gebruiker te trekken, de gebruiker te begeleiden bij het navigeren door de website en om complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier te presenteren.

Een veelgebruikte techniek binnen animaties is de “micro-interactie”, dit zijn kleine, subtiele animaties die plaatsvinden wanneer een gebruiker een actie op de website uitvoert, zoals het klikken op een knop of het invullen van een formulier. Micro-interacties kunnen de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en de gebruiker een gevoel van voldoening geven.

Gebruik van Video

Een andere belangrijke ontwikkeling binnen webdesign bureaus is het gebruik van video om websites aantrekkelijker te maken en de gebruikerservaring te verbeteren. Video’s kunnen gebruikt worden om informatie op een boeiende en interessante manier te presenteren, om het verhaal van een merk te vertellen of om producten en diensten te demonstreren.

Een veelgebruikte techniek binnen video’s is het gebruik van “explainer video’s”. Dit zijn korte, geanimeerde video’s die complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier presenteren. Explainer video’s kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om een product of dienst uit te leggen of om de werking van een app of website te demonstreren.

Gebruik van Voice User Interface (VUI)

Een nieuwe ontwikkeling binnen webdesign bureaus is het gebruik van Voice User Interface (VUI) om websites te ontwerpen die door spraak bediend kunnen worden. Met behulp van VUI kunnen gebruikers op een natuurlijke manier communiceren met een website door middel van spraakopdrachten.

Hoewel het gebruik van VUI nog in de beginfase is, zijn er al talloze toepassingen bedacht, zoals het bestellen van eten bij een restaurant, het reserveren van een hotelkamer of het boeken van een vlucht. Het gebruik van VUI kan de gebruikerservaring aanzienlijk verbeteren en kan ervoor zorgen dat websites nog toegankelijker worden voor mensen met een visuele of motorische beperking.

Conclusie

Webdesign bureaus hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Responsief ontwerp, het gebruik van CMS’en, AI, data-analyse, animaties, video en VUI zijn slechts enkele voorbeelden van de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het werk van webdesigners gemakkelijker, efficiënter en toegankelijker is geworden. In de toekomst zullen er ongetwijfeld nog veel meer ontwikkelingen plaatsvinden die het vakgebied van webdesign verder zullen veranderen en verbeteren.