De voordelen van mindfulness training op werk

Deel dit bericht op:


Steeds meer organisaties investeren in de gezondheid van hun medewerkers door bijvoorbeeld een kantine met gezonde lunchproducten, een fietsplan en sta-bureau’s aan te bieden. Als teamleider die graag in de vitaliteit van zijn of haar team investeert, kan het ook lonen om te kijken naar mindfulness.

Een mindfulness training op kantoor biedt namelijk vele voordelen, die we hieronder op een rijtje zetten. Daarnaast noemen we enkele interessante trainingen waarmee je snel aan de slag kunt gaan en van alle voordelen kunt profiteren!

Wat is mindfulness training?

Mindfulness training is een vorm van mentale training die gericht is op het ontwikkelen van aandacht, bewustzijn en acceptatie van het huidige moment. Het is gebaseerd op oude meditatiepraktijken uit het boeddhisme en is de afgelopen decennia populair geworden als een manier om stress te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Tijdens een mindfulness training leer je technieken om je aandacht te richten op het huidige moment en bewust te zijn van je gedachten en emoties zonder oordeel. Het doel van mindfulness is om te leren omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven met meer veerkracht en welzijn. Mindfulness training kan individueel worden gevolgd, maar wordt ook vaak aangeboden in groepsverband, bijvoorbeeld op de werkvloer.

De voordelen van een mindfulness training op kantoor zijn als volgt:

  1. Je concentratie neemt toe: Door mindfulness toe te passen ben je met je aandacht in het hier en nu, waardoor je je niet laat afleiden door andere gedachten. Hierdoor kun je gefocust blijven en in volle concentratie je werk afmaken.
  2. Je werkproductiviteit gaat omhoog: Door meer aandacht en focus te hebben, zal je productiviteit toenemen. Hierdoor kun je je werk zonder onderbrekingen doen en is er meer tijd om even tot rust te komen.
  3. De relatie met collega’s verbetert: Door mindfulness toe te passen, creëer je rust en ben je in staat om tijd vrij te maken voor je collega’s en naar ze te luisteren. Dit maakt het samenwerken leuker en productiever.
  4. Je krijgt meer zelfvertrouwen: Na de mindfulness training op kantoor groeit vaak het zelfvertrouwen omdat je meer voor elkaar krijgt en met plezier naar je werk gaat. Daarnaast kun je door mindfulness vaardigheden beter omgaan met tegenslagen.
  5. Je ervaart minder druk en stress: Door mindful te werken, merk je dat je werkdruk en -stress verminderen. Je hebt genoeg oefeningen geleerd om de stress te kunnen beheersen.
  6. Je voelt je lichamelijk gezonder: Door mindfulness te beoefenen ontspant zowel je lichaam als geest, waardoor je je een stuk vitaler voelt.